Ποιες τροφές και συνήθειες λεκιάζουν τα δόντια;

Γνωρίζετε ότι το κρασί, το τσάι και οι σάλτσες μπορούν να χρωματίσουν τα δόντια σας; Αν θέλετε να διατηρήσετε λευκά τα δόντια σας δείτε ποια τρόφιμα αλλάζουν το χρώμα τους.
Home / Υγιεινή / Ποιες τροφές και συνήθειες λεκιάζουν τα δόντια;
Ποιες τροφές και συνήθειες λεκιάζουν τα δόντια;

Εκτός από το να βουρτσίζετε και να κάνετε νήμα καθημερινά στα δόντια σας όπως και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο ή να μην καπνίζετε θα πρέπει να προσέχετε και ορισμένες τροφές και ροφήματα που λεκιάζουν τα δόντια.

Όπως φαντάζεστε, οι τροφές με έντονα χρώματα όπως και τα ροφήματα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του χρώματος των δοντιών.

 

Καφές

Η συχνή κατανάλωση καφέ πόσο μάλλον σε συνδυασμό με το κάπνισμα είναι από τους πιο συνηθισμένους λόγους που χρωματίζονται επιφανειακά τα δόντια. Από το πόσα φλιτζάνια καφέ θα καταναλώσουμε μέσα στη μέρα, πόσο αργά ή γρήγορα θα πιούμε τον καφέ μας, με καλαμάκι ή χωρίς και τι καφές θα ναι αυτός όλα παίζουν ρόλο στο βαθμό των χρωστικών που θα αποκτήσουν τα δόντια και στο πόσο θα επηρεαστεί το χρώμα τους. Ακόμη και το κακάο μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των δοντιών.

Κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό για τη δυνατότητά του να λεκιάζει τα δόντια. Ωστόσο και το λευκό κρασί προάγει το χρωματισμό τους.

Τσάι

Όπως το κρασί, το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες οι οποίες προάγουν το λέκιασμα. Οι οδοντίατροι λένε ότι λεκιάζει πιο πολύ από τον καφέ ο οποίος αν και πλούσιος σε χρωμογόνα έχει χαμηλά επίπεδα τανινών. Φυτικό, πράσινο και λευκό τσάι είναι λιγότερο πιθανό να λεκιάζουν σε σχέση με το μαύρο.

Αθλητικά ποτά και Αναψυκτικά

Τα αθλητικά ποτά με μεγάλη οξύτητα, όπως και τα αναψυκτικά τύπου cola μπορούν να μαλακώσουν το σμάλτο ανοίγοντας το δρόμο για το χρωματισμό δοντιών.

Ορισμένα φρούτα

Μούρα, βατόμουρα, cranberries, κεράσια, σταφύλια, ρόδι και άλλα φρούτα έντονου χρώματος (όπως και χυμοί και φρούτα που παρασκευάζονται από αυτά) μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες.

Σάλτσες

Η σάλτσα σόγιας, ντομάτας, κάρυ, καρότου και άλλες με έντονο χρώμα εκτιμάται ότι έχουν σημαντική δυνατότητα να λεκιάζουν τα δόντια.

Γλυκά

Η τσίχλα με ζάχαρη, το γλειφιτζούρι και άλλα γλυκά με χρωστικές, συχνά περιέχουν παράγοντες που χρωματίζουν τα δόντια.

Στοματικά Διαλύματα

Η πέραν του τριμήνου  παρατεταμένη χρήση ορισμένων στοματικών διαλυμάτων μπορεί να χρωματίσει τα δόντια. Τα στοματικά διαλύματα περιέχουν διάφορες αντιμικροβιακές ουσίες η πιο συνηθισμένη από τις οποίες είναι η χλωρεξιδίνη( στοματικά διαλύματα που δεν περιέχουν χλωρεξιδίνη είναι το listerine, το therasol και το periogard)και σε διαφορετικές πυκνότητες. Οι μικρότερες πυκνότητες είναι κ οι πιο ακίνδυνες για χρωστικές.