Καθαρισμός

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι η διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η πέτρα και τα μαλακά υπολείμματα οδοντικής μικροβιακής πλάκας που εναποτίθενται στα δόντια.
Home / Καθαρισμός
Καθαρισμός

Αποτρύγωση δοντιών

Αποτρύγωση είναι ο καθαρισμός των δοντιών, στο ύψος των ούλων, από την οδοντική πλάκα και την τρυγία (πέτρα) και αποτελεί τη θεραπεία επιλογής για την ουλίτιδα. Μετά την κατανάλωση τροφών, τα υπολείμματά τους συγκεντρώνονται στα δόντια και πιο συγκεκριμένα γύρω από τη γραμμή των ούλων (οδοντική πλάκα). Η έλλειψη στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα δοντιών) οδηγεί στην ενασβεστίωση της πλάκας και τη μετατροπή της σε τρυγία (πέτρα). Η τρυγία , λοιπόν, είναι ενασβεστιωμένη πλάκα, η οποία δημιουργείται από τα ιόντα ασβεστίου (Ca++) που περιέχονται στο σάλιο μας και τα οποία κατακάθονται στη συγκεντρωμένη πλάκα (αφορά συνήθως δόντια που έχουν να βουρτσιστούν ημέρες).Με τον καθαρισμό δοντιών απομακρύνεται η τρυγία και ο ασθενής έχει και πάλι καθαρά και υγιή ούλα.

Ποια είναι η διαδικασία του καθαρισμού δοντιών;

Στη σύγχρονη οδοντιατρική ο καθαρισμός δοντιών πραγματοποιείται με τη χρήση συσκευής υπερήχων, η οποία «σπάει» την τρυγία ( «πέτρα» ) που έχει συσσωρευτεί επάνω στα ούλα και στα δόντια.

Στη συνέχεια ο οδοντίατρος γυαλίζει την επιφάνεια των δοντιών(στίλβωση) με σκοπό να αφαιρέσει τυχόν χρωστικές και να βελτιώσει την εμφάνισή τους. Η στίλβωση των δοντιών πραγματοποιείται με ειδικές πάστες και αντίστοιχα βουρτάκια.

Μία επιπλέον μέθοδος στίλβωσης είναι η σοδοβολή με την οποία τα δόντια γίνονται πιο στιλπνά (γυαλιστερά).Μια συσκευή εκτοξεύει  λεπτά σωματίδια διττανθρακικού νατρίου σε συνδυασμό με αέρα και νερό πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και απομακρύνει ακόμα και επίμονες χρωστικές, που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με τον υπέρηχο ή με τις πάστες στίλβωσης. Η διαδικασία είναι ανώδυνη.

Η παραπάνω διαδικασία αφορά τη θεραπεία ουλίτιδας και ολοκληρώνεται σε μία μόνο συνεδρία χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση αναισθησίας.

Σε περίπτωση που το στόμα ενός ασθενή εμφανίζει περιοδοντίτιδα τότε εκτός από τον προαναφερθέντα επιφανειακό καθαρισμό των ούλων είναι απαραίτητη και η ριζική απόξεση για να ολοκληρωθεί η θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας συνήθως ολοκληρώνεται σε 2 ή 4 συνεδρίες, αναλόγως αν η ριζική απόξεση ολοκληρωθεί ανά ημιμόριο ή ανά τεταρτημόριο. Πολλές φορές οι περιοδοντικοί ασθενείς (πριν από το βαθύ καθαρισμό) αναφέρουν ευαισθησία δοντιών και πόνο στα ούλα, κάτι το οποίο καθιστά απαραίτητη τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας με σκοπό τη διεξαγωγή μιας ανώδυνης θεραπείας.

Πονάει ο καθαρισμός των δοντιών;

Ο καθαρισμός δοντιών είναι μία απλή και ανώδυνη οδοντιατρική εργασία και στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής δεν πονάει. Σε περίπτωση που η διαδικασία του καθαρισμού είναι ενοχλητική ή μη ανεκτή από τον ασθενή, τότε ο οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα είτε να εφαρμόσει στην περιοχή αναισθητικό τζελ ή να χορηγήσει τοπικά στην περιοχή μία μικρή δόση αναισθητικού ώστε να απαλύνει την ανεπιθύμητη αίσθηση του ασθενή.

Ο πόνος κατά τον καθαρισμό των δοντιών εξαρτάται από 2 βασικούς παράγοντες:

  1.  Πόσο πέτρα υπάρχει στο στόμα του ασθενή, δηλαδή πότε ήταν η τελευταία φορά που ο ασθενής επισκέφτηκε τον οδοντίατρο για καθαρισμό δοντιών. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα του τελευταίου καθαρισμού τόσο περισσότερη πέτρα υπάρχει στα ούλα και άρα είναι πιθανότερο η διαδικασία του καθαρισμού να είναι επίπονη.

Πόσο ευαίσθητος είναι ο ασθενής στον πόνο. Υπάρχουν ασθενείς που αντέχουν τον πόνο και υπάρχουν και άλλοι που είναι πολύ ευαίσθητοι στην αίσθηση του παραμικρού.

Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος στη σημερινή εποχή έχει τη δυνατότητα να μειώσει οποιοδήποτε πόνο ή ενόχληση του ασθενή κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, ώστε η όλη διαδικασία να μην είναι δυσάρεστη για τον ασθενή.

Πόση ώρα διαρκεί η διαδικασία του καθαρισμού δοντιών;

Ο καθαρισμός δοντιών διαρκεί 30 – 45 λεπτά ανάλογα πάντα με τις εναποθέσεις της πέτρας και της πλάκας στο στόμα του κάθε ασθενή. Επιπρόσθετα οι χρωστικές που υπάρχουν επάνω στα δόντια, έχουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια ενός καθαρισμού δοντιών.